30 Haziran 2009

Ülkelerin Sofra Düzeni

Günümüzün sofra düzenlemeleri genellikle resmi olmayan bir nitelik taşır; ancak bazı durumlar resmi düzenlemeleri gerektirir. Yan yana sıralanmış boy boy çatal bıçakların gözünüzü korkutmasına izin vermeyin. Sofra doğru şekilde düzenlendiği sürece, en dışarıdaki çatal bıçakla yemeğe başlarsanız yanlışa düşmezsiniz. Bu nedenle düşünceli bir ev sahibi, resmi yemekler için yemek takımlarını masa üzerine dikkatle yerleştirir ve böylece misafirler hata yapma çekingenliğini üzerlerinden atarlar.

uluslararasi-sofra-duzeni

  • Uluslararası sofra düzeni

Resmi olmayan Batılı düzenlemelerin en sık rastlanan yerleşiminde, yemek bıçağı yemek tabağının sağına, çorba kaşığı da bıçağın sağına yerleştirilir. Yemek çatalı tabağın solunda yer alırken, peçete de düzgün bir biçimde katlanmış olarak çatalın sol tarafına yerleştirilir. Tatlı çatalı ve kaşığı ise tabağın üst kısmına yatay olarak yatırılır. Sapı solda kalacak şekilde öncelikle çatal, onun üst kısmına da sapı sağa dönük biçimde tatlı kaşığı yerleştirilir.

ingiliz-resmi-sofra-duzeni

  • İngiliz resmi sofra düzeni

Resmi nitelik taşıyan düzenleme, bolca porselen ve gümüş yemek takımı kullanımını da beraberinde getirir. Eğer geniş bir yemek masanız varsa, tatlı kaşığı ile çatalını yemek bıçağı ve çatalının iç kısımlarına yerleştirerek masa üzerindeki alanı tam olarak kullanabilir, yemek tabağının sol kısmına da tereyağı tabağı yerleştirebilirsiniz. Avrupa stilinde yemek çatalı ve bıçağı birlikte kullanılır; çatal ağızı aşağı dönük şekilde sol elde, bıçak yemeği kesmek ve çatala doğru itmek için sağ elde tutulur.

amerikan-resmi-sofra-duzeni

  • Amerikan resmi sofra düzeni

Bu düzen, başlangıç olarak balık yenilen üç aşamalı resmi yemekler içindir. Ekmek bıçağı kullanımı isteğe bağlıdır ve tereyağı tabağının içine yerleştirilebilir. Ana yemek yenirken, yemek çatalı her lokmada sağ ele alınır ve yemeği kesmek için bıçak kullanılması gerektiğinde çatal tekrar sol ele alınır. Tatlı takımları masa düzeninin üst tarafına da yerleştirilebilir veya tatlı servis edilirken masaya getirilebilir. Tatlı için kaşık ile çatalın ikisini birden kullanmak gerekmez, ama işinizi kolaylaştıracaktır.

ingiliz-cay-saati-sofra-duzeni

  • İngiliz çay saati sofra düzeni

İngilizlerin bizimle aynı geleneği paylaştıkları akşam çayı, sofra düzenlemede önemli bir yer tutar. Öğleden sonra çayı için tereyağı tabağı merkezde olmak üzere, kağıt peçete soluna ve ekmek bıçağı, tatlı kaşığı ve pasta çatalı da bu düzende tabağın sağ tarafına yerleştirilir. Çay fincanı ve fincan tabağı, yemek takımının üst tarafında yer alırken, çay kaşığı, fincanın arka tarafında yatay olarak konumlandırılır. Çay fincanının kulbu çay kaşığına paralel durmalıdır.

fransiz-resmi-sofra-duzeni

  • Fransız resmi sofra düzeni
Fransız düzeni, Amerika ve İngiliz düzeninden birkaç yönden farklılık gösterir. Tereyağ tabağı ve bıçağı kullanılmaz; ekmek direkt olarak masa üzerine bırakılır ve tereyağ servis edilemez. Çatal ve kaşıklar yüzüstü yatırılır ve daha yuvarlak formda olan çorba kaşığı yerine yemek kaşığı kullanılır. Bıçağın üstüne bırakılacağı bir aparat temin edilir, böylece yemek bıçağı tatlıdan önceki peynir servisinde kullanılmak üzere sofrada kalmış olur.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali