15 Temmuz 2009

Azdavay bebekleri Barbie'ye rakip

Kastamonu'nun Azdavay ilçesinde yöreye özgü kıyafetlerle süslenerek 25 yıldır üretilen Azdavay bebeği, kız çocuklarının büyük ilgi gösterdiği Barbie bebeklerine rakip gösteriliyor.

http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/460320090715121840173.jpg

Azdavay başta olmak üzere Pınarbaşı ve Şenpazar ilçelerinin de bazı bölgelerinde kadınlar tarafından giyilen yöresel kıyafetler, Dünya Folklor Literatürü'nde, ''Folklorik Kıyafet'' olarak yerini almıştı.

Yörede yaşayan kadınların günlük hayatta giydiği kıyafetler temel alınarak, kadınların evlerinde oluşturdukları mini atölyelerde yapılan Azdavay bebekleri, çocukların gözdesi oldu. Önlük, yelek, entari, kuşak, delme, tekke ve yazmadan oluşan yöresel kıyafetle giydirilen bebekler, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de büyük ilgisini çekiyor.

-TBMM BAŞKANI TOPTAN, DÜNYA ÇOCUKLARINA HEDİYE ETMİŞTİ-

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan, geçen yıl, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Türkiye'ye gelen dünya çocuklarına, Azdavay ve Pınarbaşı'nda üretilen yöresel bebeklerden hediye etmişti.

Azdavay'da yaklaşık 40 ailenin bebek ürettiğini belirten Azdavay Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek, şunları söyledi:

''Folklorik kıyafetli Azdavay bebek yapıyoruz. İlçede 30-40 aile bebek üretiyor. Belediye olarak tanıtım ve pazarlanması konusunda destek veriyoruz. Özellikle bu bebekler folklorik kıyafetlerin yaşatılması açısından büyük destek oluyor. Aynı zamanda kendi yöresel kıyafetlerimizin üretildiği tezgahlarda üretiliyor.''

Azdavay bebeklerinin yaklaşık 25 yıldan beri üretildiğini bildiren Civelek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Azdavay Belediye Başkanlığı ve kaymakamlık olarak geçmişten itibaren destek veriliyor. Son yıllarda Türkiye'ye, hatta dünyaya mal oldu. Geçen yıl TBMM Başkanı Köksal Toptan, 23 Nisanda tüm dünya çocuklarına Azdavay bebek hediye etti. Bu da bize gurur verdi. Böylelikle dünyaya tanıtımı sağlanmış oldu. Hatta yurt dışında Avrupa ve Orta Asya ülkelerinden Azdavay bebekleriyle ilgili çeşitli siparişler aldık.'' (aa)

Etiketler: kastamonu,Azdavay İlçesi,Azdavay bebeği,Barbie,Folklorik Kıyafet,Köksal Toptan,bebek,oyuncak,çocuk,

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali