31 Temmuz 2009

Bütün ATM'ler birleştiriliyor

Haber resmi

Bankaların ATM'lerini birleştirme konusunda çalışmalar hızlandı. 2009 yılı sonuna kadar birleşmenin tamamlanması ve tüm bankaların sisteme dahil olması beklenirken, uygulama ile banka ayrımı olmadan ATM'lerden para çekilebilecek.

Bankaların ATM'lerinin birleştirilmesi konusunda çalışmalar hızlandı. Büyük bankaların da ATM'leri birleştirme konusuna sıcak baktıkları belirtilirken, 2009 yılı sonuna kadar birleşmenin tamamlanması bekleniyor.

Gelecekte ATM'lerin işletilmesinin bağımsız operatörler tarafından yapılması, bunun da bankaların maliyetlerini ciddi anlamda düşürmesi bekleniyor. Öncelikle de "Ortak Nokta" ve "Altın Nokta"daki ATM'lerin ortak kullanıma açılacağı kaydediliyor. Sistemde altın noktaya üye 5, ortak noktaya üye 19 banka söz konusu.

ATM'lerin birleştirilmesi tüketicinin de yararına olacak. Tüketici, hangi bankaya giderse gitsin, sahip olduğu "banka kartı"yla ATM'den rahatlıkla para çekebilecek. Komisyon oranları konusunda anlaşmazlığın da hallolmak üzere olduğu ve bu konuda bankaların çalışmalarını sürdürdükleri kaydedildi.

SOMUT ARAŞTIRMALAR YAPILDI
Referans'ın haberine göre, Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve BKM'nin bu konuda çalışmalar yaptığını ve ATM'lerin 2009 yılı sonuna kadar birleştirileceğini umduğunu söyledi.

BKM nezdinde somut araştırmaların da yapıldığını belirten Sezgin, "Benim gördüğüm, insanlar bu konuya sıcak bakmaya başladı. El birliğiyle ATM'lerin tüketiciler için daha iyi noktaya getirilmesine çalışılıyor" dedi.

Şu anda bütün ATM'lerin BKM'ye bağlı olduğunu hatırlatan Sezgin, ATM'lerin bağımsız yabancı operatörlerce işletilmesinin ise biraz zaman alacağını söyledi.

ATM'leri işletme konusunda yabancı yatırımcının gelmesi için bankalar olarak öncelikle altyapıyı kuracaklarını ifade eden Sezgin, "Kredi kartları her yere açık.

Artık, bütün ATM'ler bütün kartlara açık olacak. Tüketici hangi bankaya giderse gitsin para çekebilecek. Bağımsız operatörler de bize gelip 'Madem siz bütün ATM'leri birbirinize açtınız.

Şu kadar noktada, şu kadar yan yana ATM var. Onları biz işletelim diyecek' Bu da bankaların maliyetlerini aşağıya çekecek. O zaman işler de hızlanacak" dedi. Ancak, bağımsız operatörlerin Türkiye'deki ATM'leri işletmesinin 2011 yılını bulacağını belirten Sezgin, dünya ekonomisinin krizden çıktığında Türkiye'ye yeni yatırımcı operatörlerin de geleceğini vurguladı.

ORTAK NOKTA'YLA BAŞLADI
Bankaların ATM'lerinin ortak kullanımı, Türkiye'de Altın Nokta ya da Ortak Nokta uygulamalarıyla başladı. Burada tüketici sahip olduğu herhangi bir banka kartıyla söz konusu altın nokta paylaşım sistemine dahil tüm banka ATM'lerinden para çekebiliyor.

Ancak, söz konusu ortak noktalar bankaların ikili anlaşmalarla yaptığı çalışmalarla sınırlı. Tüm bankaların, ATM'lerinin ortak kullanımıyla ilgili tartışmalar ise son 2 yılda yoğunluk kazandı.

Ancak, Altın ve Ortak Nokta'ya dahil olan bankaların talep ettikleri komisyon oranları konusunda anlaşmazlıklar söz konusu oldu. Ortak-Altın Nokta uygulamasında her banka kendi ATM'sini kurup işletirken, bağımsız ATM operatörü uygulamasında, ATM'yi kuran operatör, sürekli bunları işletiyor, takip ediyor.

Her işlem bazında da sisteme üye bankalardan bir ücret alıyor. Bankalarla görüşmelerini sürdürdüklerini belirten First Data Türkiye Genel Müdürü Soner Canko ise bankaların ATM'lerini birleştirdikten sonra bağımsız operatörlük hizmeti vermeyi hazır olduğunu söyledi.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali