05 Temmuz 2009

Dikkat! ATM'den çektiğiniz paranızı sayın!

Yılbaşından itibaren tedavüle giren Türk Lirası'nda, 5 TL ile 50 lira arasındaki renk benzerliği vatandaştan sonra bankamatiklerin (ATM) de kafasını karıştırdı. İstanbul'da bir bankaya ait ATM, müşteriye 50 lira yerine 5 TL'lik kâğıt para verdi.

Rengi birbirine çok yakın olan bu iki banknot, alışverişlerde de birbirine karıştırılıyor. Kâğıt paranın sadece rengine bakan tüketiciler ile esnaf, parayı ya da para üstünü yanlış veriyor. Art niyetli bazı kişiler ise renk ve rakam benzerliğinden yararlanarak alışverişte karşıdaki kişiyi kandırmaya çalışıyor. Bu durum, sık sık tartışmalara yol açıyor. Paralardaki benzerlik sebebiyle Merkez Bankası'na pek çok şikâyet geliyor.

Vatandaşın kafasını karıştıran bu durum bankaların otomatik işlem makinelerini de yanıltmaya başladı. S.A. isimli vatandaş, geçen hafta sabah saat 07.10 sularında İstanbul'un Anadolu yakasındaki bir bankaya ait ATM'den 200 TL çekmek istedi. Ancak makine, üç tane elli lira bir tane de beş lira verdi. Banka kapalı olduğu için işyerine dönmek zorunda kalan S.A., banka açılınca şikâyetini iletti.

Konuya ilişkin form dolduran vatandaş, şimdi bankadan cevap bekliyor. Merkez Bankası, gelen şikâyetler üzerine vatandaşları alışverişte dikkatli olmaları konusunda uyarmıştı. Banka, "Paranın sadece rengine bakmayın. Bir banknotu diğer kupürlerden ayıran boyut farkı, hakim renk, kupür değeri, değişik Atatürk portresi ile arka yüzdeki resimlere de dikkat edin." açıklamasını yapmıştı.

5 ve 50 TL'lik kupürlerde hakim renk kahverengi ve sarı karışımı. Diğer 10, 20, 100 ve 200 TL'lik banknotlardaki hakim renkler ise birbirinden tümüyle farklı. Tüm banknotların ön yüzünde Atatürk portresi yer alıyor. 200 TL'nin arka yüzünde Yunus Emre, 5 TL'de Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı, 10 lirada Ord. Prof. Dr. Cahit Arf, 20 TL'de Mimar Kemaleddin, 50 lirada Fatma Aliye Hanım, 100 TL'nin arka yüzünde ise Itri portresi bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali