01 Temmuz 2009

'Düğünlerde ölçülü olun' uyarısı

Ankara Müftülüğünce hazırlanan Cuma hutbesinde, düğünlerde 'ölçülü olun' çağrısı yapılacak. Hutbede, sevinçlerin dostlarla paylaşılması sırasında çevreye zarar verilmemesi, başkalarının incitilmemesi, helal - haram sınırlarının aşılmaması gerektiğine dikkat çekilecek.

Ankara Müftü Yardımcısı Kemal Aydoğan tarafından kaleme alınan ve bu hafta Cuma namazında okunacak hutbede, ailenin; erkek ve kadının, hukuki kurallara göre hayatlarını birleştirmeleriyle gerçekleşen bir kurum olduğu belirtiliyor. İslam dininin, evlilik ve aileye verdiği öneme değinilen hutbede, Kur'an–ı Kerim'de ve Hz. Muhammed'in hadislerinde 'bekar olanların evlendirilmesinin' tavsiye edildiği vurgulanıyor.

Her toplumun inanç ve kültürel değerlerine göre yapılan düğün törenlerinin, Türk milleti için de özel bir önem taşıdığı ifade edilen hutbede, ancak sevinçlerin dostlarla paylaşılması sırasında çevreye zarar verilmemesi, başkalarının incitilmemesi, helal - haram sınırlarının aşılmaması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Düğünlerde, gösteriş ve israftan kaçınılması, sadeliğe önem verilmesi istenen hutbede, şunlar kaydediliyor:

'Dinimiz, mütevaziliği ve ölçülü olmayı öğütlediği halde, günümüz düğünlerinde bu değerler aşılmakta, israf ve ölçüsüz davranışlar sergilenmekte, lüks ve aşırı istekler sebebiyle kırgınlıklar yaşanmaktadır. Bazı semtlerde düğünler, cadde ve sokaklarda, apartmanların önlerinde yapılmaktadır. Birkaç gün boyunca geceleri geç saatlere kadar devam eden davullu-zurnalı, sazlı – sözlü eğlenceler, mahalle aralarında konvoy halinde korna çalarak dolaştırılan araçlar, tahammül sınırlarını zorlamakta ve çevreyi rahatsız etmektedir. Çevrede görüntü ve gürültü kirliliği had safhaya ulaşmaktadır. Hatta, etrafa güç gösterisi olarak paralar saçılmakta, tabaklar kırılmakta, silahlar atılmakta ve bu yüzden de hayatlarını kaybedenler olmaktadır. Bununla birlikte bebekler, çocuklar, yaşlılar, hastalar ve hafta sonu tatillerini evlerinde geçirmek isteyen insanlar rahatsız edilmektedirler.

Düğünlerimizi ve benzeri merasimlerimizi, günümüz şartlarına uygun olarak, israfa, gösterişe ve aşırılığa gitmeden, müsait mekanlarda yapmalıyız. Şu güzel vatanımızda dostluğumuzu, kardeşliğimizi, birlik ve beraberliğimizi kaybetmeden yaşamalıyız. Mutluluklarımızı dostlarımızla paylaşırken, başkalarına sıkıntı ve eziyet vermemeliyiz. Etrafımızda yaşlı, hasta insanların ve bebeklerin bulunabileceğini unutmamalıyız.'

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali