29 Temmuz 2009

Eski cep telefonlarınızı sakın atmayın!

Eski telefonlarınızı  sakın atmayın!

'Cepten' görüntülü konuşmaya 2 gün kala, Ulaştırma Bakanlığı'nın mevcut telefonları çöpe gitmekten kurtaracak proje üzerinde çalıştığı ortaya çıktı.

Cepten' görüntülü konuşmaya bir gün kala, Ulaştırma Bakanlığı'nın mevcut telefonları çöpe gitmekten kurtaracak proje üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Buna göre 8 milyondan fazla cep telefonu, toplama merkezlerinde bakımdan geçirilecek. Ardından düşük vergiyle Uganda, Mısır ve Irak'a ihraç edilecek

İlk etapta görüntülü konuşturamayan 8 milyondan fazla cep telefonu, firmaların toplama merkezlerinde bakımdan geçirilip garanti belgesi düzenlenecek. Ardından düşük vergiyle Uganda, Mısır ve Irak'a ihraç edilecek. Böylece görüntülü konuşturamayan telefonlar çöp yerine ekonomiye 250 milyon dolar olarak dönecek. Türk halkının, cep telefonunu ortalama 1,5 yılda bir değiştirdiğini belirten uzmanlar vatandaşın görüntülü konuşma başladığı andan itibaren kısa süre içinde 3G uyumlu telefonlar alacağı görüşünde. Bu yıl sonuna kadar 10 milyondan fazla telefonun atıl duruma düşeceği kaydediliyor.

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği Başkanı Murat Dursun 3G hayata

geçtiğinde ikinci nesilde kullanılan cihazların teknik olarak desteklemediği için bu sistemden yararlanmalarının mümkün olmadığını belirtti.

DIŞARIYA SATILACAK

Atıl duruma düşecek cihazların nasılkullanılabileceğine yönelik proje ürettiklerini belirten Dursun, projeye Ulaştırma Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun da olumlu baktığını kaydetti. Dursun'un verdiği bilgiye göre kayıtsız halde yapılan 2. el ticaret kayıtlı hale getirilecek. Bu telefonlarda KDV yüzde 18'den yüzde 1'e indirilecek. Firmalar toplama merkezi gibi organize edilerek bu cihazları toplayıp bakımlarını yaparak garantilendirerek tekrar piyasaya arz edecek. Ardından bu telefonlar Uganda, Mısır ve Irak gibi ülkelere ihraç edilecek.

# Görüntülü konuşma için telefonun her iki yönünde de kamera bulunmalı.

# Tek taraflı, ancak öne çevrilebilen cihazlar da kullanılabilir.

# Telefonda dahili modem cihazı olmalı. Bilgisayar bağlantısı bununla yapılıyor.

# Televizyon yayınlarını alabilmek için ekran çözünürlüğü yüksek ve geniş ekranlı cihazlar tercih edilmeli.

# Tuşlu yerine dokunmatik ekranlı telefonlar daha geniş görüntü sunabiliyor.

250 milyon dolarlık kaynak

Mısır, Uganda ve Irak ile görüşmelerde bulunduklarını kaydeden Dursun, "Oradaki sivil toplum kuruluşları aracılığıyla yaptığımız görüşmelerde ikinci el cihazları toplayarak ihracatını yapmamızın mümkün olduğunu gördük" diye konuştu. İngiltere ve İspanya'nın ikinci el cihazları toplayarak bu ülkelere sattığını belirten Dursun, "Bizde bunu yapabiliriz. Afrika ülkeleri ticaretimizin her geçen gün geliştiği ülkeler. Hem ülkemiz kazansın hem ticaretimiz gelişsin. Önemli istifadeyi o ülkelere sunmalıyız" dedi. "Ulaştırma Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu projeye olumlu yaklaşıyor" diyen Dursun, atılması gerekli adımın KDV'nin yüzde 18'den yüzde 1'e çekilmesi olduğunu vurguladı.

Bilgisayar satışlarına KDV dopingi...

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), bilişim ürünlerinden alınan katma değer vergisinin (KDV) üç aylık bir süre için yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi sayesinde bilgisayar satışlarının Nisan-Haziran'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55 arttığını açıkladı. TÜBİSAD'dan yapılan yazılı açıklamada IDC verilerine göre masaüstü ve dizüstü bilgisayar satışları 2009 Nisan- Haziran döneminde 850 bin adede yükselerek rekor kırdığı belirtildi. Açıklamaya göre bir yıl önce aynı dönemde bu rakam 545 bin olmuştu. Açıklamada, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gürsoy, "Bilişim gibi çok stratejik olan bir sektörde yapılan vergi indirimlerinin sektörün tamamını kapsayacak şekilde genişletilmesini ve kalıcı olmasını arzu ediyoruz" dedi.



Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali