21 Temmuz 2009

Et yiyen örümcek kabusu

Son günlerde doğanın dengesi bozulduğundan av-avcı ilişkisinin yeniden sağlanması için çalışmalar yapılamlı, keneden sonra bu defa da Karabüyüler etrafı sarmaya başladı. Halk dilinde et yiyen örümcek olarak bilinen Solifugae takımından olan örümcekler çoğalmaya başladı.
MANİSA (İHA) - Manisa'nın Turgutlu ilçesinde ikamet eden Ferhat Şirinbaş isimli keman öğretmeninin evinde et yiyen örümcek olarak bilinen böceğin yakalanması çevrede korkuya neden oldu. Oldukça sivri dişlere sahip olan et yeme özelliğine sahip böceğin ısırdığı yerin çok kısa süre içerisinde büyük bir yaraya dönüştüğü ve ısırılan bölgenin süratli bir şekilde kemiğe kadar çürüdüğü ifade edildi.

Ergenekon Mahallesindeki evinde böceği yakalayarak cam kavanozun içerisinde muhafaza eden Ferhat Şirinbaş (28), "İnternette yaptığım araştırmalar sonunda evimizin içerisinde yakaladığım böceğin et yiyen örümcek olduğunu tespit ettim. İnsan vücudunda bir bölgenin bu böcek tarafından ısırılması halinde çok derin yaralar meydana geliyor. Yakaladığım böceği Turgutlu İlçe Tarım Müdürlüğü'ne götürerek bu böceklerin yok edilmesi yönünde ilaç talep edeceğim. Yetkililerin mahallemizde ilaçlama yapmasını istiyoruz" dedi.


Peki nedir bu Solifugae meselesi? Solifugae ya da Solpugida diye bilinen örümcekler Arachnida ailesinin bir kısmını oluşturmaktaymış, bu aile 800-900 kadar cinsi içermekteymiş. Normalde kurak bölgelerde, çöllerde ve steplerde bulunurlarmış, bazı cinsleri de Akdeniz bölgesinde görülürmüş.


Şikayet hep aynı: Başta çoçuklar olmak üzere insanlara da saldıran, ısındığında etinizi koparmış gibi acı veren bir örümcek. Boyu 10-15 santim kadar, sarı-kahve renginde ve tüylüler. Geceleri ortaya çıkıyor, çok hızlı hareket ediyor ve 1 metreye kadar zıplayabiliyorlar. Kertenkele, fare, sincap ve tavşan sevdikleri kadar insan etini de lezzetli buluyorlar.

Uzmanlara göre de bu hayvanlar örümceklerin akrabası ama örümcek değil. Latince isimleri "güneşten kaçan" anlamına gelen solifugae. Türkçesi büğü. Halk arasında Karabüyü diye bilinmeleri de bu yüzden. Dünyada 800 kadar çeşidi var. Türkiye’yi mesken tutanlar ise Ortadoğu ve Ortaasya kökenliler. Havalar ısındıkça metabolizmaları hızlanıyor, daha çabuk büyüyüp, daha çok yavru yapıp, daha aç ve saldırgan oluyorlar. Doğal düşmanı başta tavuk olmak üzere diğer kümes hayvanları. Haymana gibi, kuş gribi itlaflarının yapıldığı yerlerde aşırı çoğalmaları buna bağlanıyor. Uzmanlar, tavuklar geri gelir ve havalar da soğursa davetsiz misafirlerin geri çekileceğini tahmin ediyor.

SİNEKSAVAR İŞE YARAR MI?

Bana mısın demez, sineksavarı kokteyl niyetine kafaya dikebilirler. Onların hakkından ancak tarım ilaçlarıyla gelebilirsiniz. Kapalı ortamlar için eczanelerden "böceğe karşı halk sağlığı ilacı" istemeniz gerekiyor. Piyasada 6-7 çeşidi var.

SOKUNCA NE YAPMALI?

Büğüler zehirli değil. Ama günlük mönüleri o kadar pis ki, ağızları burunları mikrop-virüs içinde. Soktukları zaman ciddi enfeksiyonlara neden oluyorlar. Bu yüzden yara bol su ve sabunla yıkanmalı, dezenfekte edilmeli ve en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli.

NASIL YAKALANACAK?

Hava yeterince sıcaksa hızlarına erişmek çok zor. En kolay yol, altı kesilmiş büyük bir pet şişeyi üzerine kapatmak. Sonra altına bir karton ya da kağıt sürüp ters çevirin. Böceği üniversitelerin biyoloji bölümlerine ya da tarım il müdürlüklerine teslim edebilirsiniz.


Büyük çoğunluğu gece faal olan bu örümcekler gündüzlerini taşların altında kendi kazdıkları deliklerde geçiriyorlarmış bu örümceğin Mossamedessa abnormis ismindeki bir cinsi çoğunlukla yer altında yaşarmış.


Böcekler, örümcekler ve akreplerden beslenip içlerinde Reptil olanlar yani avcı olan cinsleri de bulunurmuş, zehir enjekte edebilecekleri herhangi bir iğneleri yokmuş, ısırığı oldukça acıtan ve şişmelere neden olabilecek türdeymiş. Yamyamlık türünde özelikleri de olanlarından bahsediliyor ama kaba hatları ile durum budur…,


Bu örümceklerin insan kemirdikleri ve birer canavar oldukları hakkında internet de Fake-Mail ya da Hoax türünde mailler yaygınmış. Ben kendim bilgilenmek istiyorum efendim bunun Türkçesi bir acayip diyenler için de linklerimiz aşağıdadır:

Solifugen-Links International Society for Arachnology

Solifugen in Europa


Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali