13 Temmuz 2009

Gıda güvenliği ve hijyen için 17 altın kural

ANTALYA (A.A) - Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Yıldırım, sağlıklı beslenme ve yaşam için, "gıda güvenliği ve hijyene dikkat" uyarısında bulundu.

Yıldırım, içme suyu kullanımından yumurta alımına kadar dikkat edilmesi gereken 17 altın kuralı şöyle sıraladı:

1- İçme sularını, güvenilir ve kalitesinden emin olunan kaynaklardan alın.
2- Damacana su kullanıyorsanız, pompasını, belirli aralıklarla çamaşır suyu ile dezenfekte edin ve iyice durulayın.
3- Alışverişlerde özellikle et, tavuk, balık, süt gibi riski yüksek ürünlerin alımı için güvenilir noktalar tercih edin.
4- Kırık, çatlak, pis yumurtaları satın almayın.
5- Alışverişlerinizde, ürünlerin ambalaj etiketi (son kullanma tarihleri) kontrolünü yapın.
6- Hazır kıyma almayın.
7- Buzdolabında veya dondurucuda saklanması gereken ürünleri alırken dolabın iyi çalıştığını kontrol edin.
8- Alışverişiniz uzun sürecekse, donmuş gıda ve et, süt ürünlerini alışverişinizin sonunda alın.
9- Gıdaları, etiketin üzerinde belirtildiği şekilde muhafaza edin.
10- Yaşanılan binada su deposu varsa, hangi periyotlarda ve uzman kuruluşlar tarafından dezenfekte edildiğini apartman yöneticisinden sık sık kontrol edin.
11- Yemek hazırlığına başlamadan önce, ellerinizi mutlaka yıkayın.
12- Et ve sebzelerde kullanılan tabla ve bıçaklarınızı iyice yıkamadan başka bir yemek hazırlığında kullanmayın.
13- Donmuş gıdaların çözündürme işlemini, mikrodalga fırında veya bir gün öncesinden buzdolabında yapınız. Çözünmüş gıdaları tekrar dondurmayın.
14- Bir yemeği birden fazla kez ısıtmayın.
15- Meyve ve sebzeleri iyice yıkamadan tüketmeyin
16- Deterjanları, gıdalardan ve gıda kaplarından uzak tutun.
17- Temizlik malzemelerini, zehirlenmelere yol açabileceği için birbiriyle karıştırarak kullanmayın

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali