01 Temmuz 2009

Goldaş Osmanlı Koleksiyonu: Osmanlı Takıları ile Tarihe Yolculuk

Goldaş Osmanlı Koleksiyonu: Osmanlı Takıları ile Tarihe Yolculuk


Goldas Osmanli Koleksiyonu 03
Goldaş'ın özgün tasarım anlayışının en güzel örneklerine sahip Osmanlı Koleksiyonu II, Osmanlı'nın muhteşem tarihi ve kültürünü yansıtan takı ve aksesuarlardan oluşuyor. Goldaş tasarımcıları, Osmanlı İmparatorluğu'nu bir kez daha takı sanatında yorumlayarak, yepyeni bir Osmanlı Koleksiyonu'na imza attılar. Uzun ve zor bir araştırma sürecini kapsayan tasarım serüvenleri boyunca, 600 yıl hüküm süren Osmanlı'nın ihtişamını, zengin kültürünü yeniden gün yüzüne çıkarıp, özgün tasarımlar ortaya koydular.

Osmanlı döneminin takılarda yeniden hayat bulduğu koleksiyonda, Osmanlı mimarisi, padişah tuğraları, savaş aletleri, başlıklar, yazılar ve çini motifleri kullanıldı. Muhteşem İznik çinileri, Osmanlı Koleksiyonu II'de, "Bahar Dalı" motifli takılara esin kaynağı oldu. Renkli görünümleri ile dikkati çeken Bahar Dalı tasarımları, bileklik ve yüzükten oluşuyor. Çiçek motifli İznik çini detaylarının yanı sıra Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş ve yükseliş döneminin önemli padişahlarından olan Orhan Gazi, Fatih Sultan Mehmed, Kanuni Sultan Süleyman ve Yıldırım Bayezid'ın tuğralarının kullanıldığı tasarımlar, koleksiyonun dikkat çeken parçalarından.
http://cdx.dexigner.com/article/18533/Goldas_Osmanli_Koleksiyonu_01.jpg
Dünyanın en nadide çiçeklerinden biri olan ve halk arasında 'ağlayan gelin' olarak da adlandırılan 'ters lale' figürü de özel hikâyesi ile koleksiyondaki yerini alıyor. Başka bir tasarımda Osmanlı'da Lale Devri'ne ismini vermiş lale, Sadabat eğlence gecelerinde bahçelerin aydınlatılması için sırtlarına mumlar dikilerek serbest bırakılan kaplumbağa figürü ile bir bütünlük sergiliyor.
Goldas Osmanli Koleksiyonu 02

Goldaş Osmanlı Koleksiyonu'ndaki tasarımlar bunlarla da sınırlı değil. Kervansarayların kubbe formları, bir savaş aleti olan ve derviş sembolü olarak da bilenen teber, İstanbul'un en eski su yapılarından biri olan Bozdoğan Kemeri figürü, sultanların ve âlimlerin kullandığı bir başlık türü olan kavuk figürünün kullanıldığı tasarımlar, koleksiyonun diğer özel parçaları arasındaki yerlerini alıyor.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali