02 Temmuz 2009

Hem Yol Hem Havaalanı-Cebelitarık Havalimanı

Bazı ülkelerdeki otoyol piste olarak kullanılmaktadır duymuşsunuzdur. Ama bu yol ve havalanı başka, mevcut karayolu hem bir pist hemde bir karayolu olarak kullanılmaktadır.Karayolu ile çakışan havalanı pisti uçaklar ineceği veya kalkacağı zaman trafik lambaları ve trafik görevlileri vasıtası ile karayolu trafiğe kapatılıyor. Yani araçlar kırmızı ışıkta dururken uçaklar geçiyor.

Eski çağdaki adı Calpe olan ve şimdiki adını Arap komutanı Tarık bin Ziyad tan alan, 1704 tarihinden beri Birleşik Krallığın idaresinde Cebelitarık Boğazında İberik Yarımadasının güney ucunda duran 35 bin kişinin yaşadığı küçük bir ülkedir.

Cebelitarık Havalimanı, Britanya Krallığı’na bağlı 35 bin kişinin yaşadığı 6 kilometrekarelik Cebelitark’ı ikiye bölüyor.

1939’da açılan ve günde en çok 7 uçağın inip kalktığı havalimanının ortasından küçük ülkenin en önemli karayolu geçiyor. Karayolu, uçakların iniş-kalkışları sırasında kırmızı ışık ve bariyerlerle 10 dakika kapatılıyor ve gün içinde 2 saate yakın süre kapalı kalıyor.

Merkeze 500 metre

Tam 1850 metrelik piste sahip Cebelitarık Havalimanı’nın 650 metrelik bölümü denizin doldurulmasıyla yapılmış. Şehir merkezine 500 metre mesafede bulunan havalimanının pistinden ülkenin en önemli yolu Winston Churchill Bulvarı geçiyor.

500 metrelik Winston Churchill Bulvarı’nın 150 metrelik kısmı havalimanı pistinin üzerinde.

Avrupa ve Afrika arasındaki en yakın geçiş noktası olan Cebelitarık Boğazı’nda bulunan Cebelitarık 1704’ten beri Britanya Krallığı’nın kontrolünde. İspanya’nın güney ucundaki küçük ülke, konumu nedeniyle stratejik bir önem taşıyor. Hava trafiği yoğun olmamasına rağmen bu yıl içinde bulvarın tünelle havalimanının altından geçirilmesi planlanıyor.

Kesinlikle inanılmaz!

Unusual Runway at the Gibraltar Airport

Unusual Runway at the Gibraltar Airport

Unusual Runway at the Gibraltar Airport

Unusual Runway at the Gibraltar Airport

Cebelitarık Havaalanı

Cebelitarık Havaalanı

Cebelitarık Havaalanı

Tam ekran

Tam ekran


Tam ekran



Tam ekran


Tam ekran


Tam ekran

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali