15 Temmuz 2009

İslami sigorta sistemi Türkiye'ye geliyor

Bahreyn merkezli bir banka, İslami sigortacılık sistemini diğer Körfez ülkelerinin ardından Türkiye'ye de getirmeyi planlıyor.

İslami yatırım bankası Unicorn tarafından kurulan 'Tazur' İslami sigortanın halen Bahreyn ve Kuveyt'te faaliyet gösterdiği ve yakın zamanda Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye olmak üzere diğer ülkelere açılacağı öğrenildi.

Yetkili sermayesi 500 milyon doları bulan Tazur'un fonlarını NCB Capital yönetiyor. Şirket yetkililerine göre bu sistem yeteri kadar piyasaya tanıtıldığında İslami sigortacılığın ya da diğer adıyla 'tekafül'ün Körfez'deki payı yüzde 50'ye ulaşabilir.

Bölgede yüzde 15 ile İslami sigortacılık oranının en yüksek olduğu yer Bahreyn. Suudi Arabistan'da bu oranın yüzde 1 olduğu tahmin ediliyor. Geleneksel sigortacılığın pazara yeteri kadar yerleştiğini belirten uzmanlar, sadece Bahreyn'de sigortacılık sektörünün önümüzdeki 10 yıl içinde dört kat daha büyüyebilecek potansiyele sahip olduğunu ve asıl büyümenin tekafülden geleceğini vurguladı.

Diğer Körfez ülkelerinde faaliyete başlamak için gerekli izinleri bekleyen Tazur'un daha sonra Türkiye ve Mısır pazarına girmeyi hedeflediği ifade edildi.

Kaynaklara göre İslami sigortacılıkta risk ve kar (ya da ödül), müşteri ve sigortacı arasında paylaşılıyor.

Geleneksel sigortacılık sisteminde ise belirli bir bedel karşılığında sigortacı tüm riski üzerine alıyor.

Tekafül, üyelerin belirli miktar parayı ortak bir havuza yatırdığı kooperatif sigorta olarak da tanımlanıyor.

Bu sistemin farklı şekillerde 1400 yıldır uygulandığı biliniyor.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Blog Widget by LinkWithin

İslam İlmihali